Het bedrag van 10,4 miljoen wordt op 2 manieren ingezet. Het grootste deel, 6,5 miljoen euro is voor projecten door lokale besturen. Daarnaast wordt 3,9 miljoen euro extra voorzien voor de afbouw van asbest in onder meer de sectoren onderwijs, zorg, landbouw, …

Ik vroeg op welke tonnages tegenover deze bedragen staan. De grootste vooruitgang wordt geboekt doordat bijkomend 77 gemeenten kunnen intekenen op asbestcementinzameling aan huis, wat een geraamde inzameling van 33.223 ton meebrengt. Binnen het protocol land- en tuinbouw zal in 2020 naar schatting de afbouw van zo'n 7.500 ton asbestcement gerealiseerd worden. Voor onderwijs en zorg is nog niet duidelijk wat extra gerealiseerd kan worden met de nieuwe middelen. Maar belangrijk is vooral dat ook hier extra middelen worden voorzien!

Sowieso is niet enkel de asbestinzameling zelf een voordeel. Waar asbest wordt verwijderd wordt vaak ook geïnvesteerd in een meer energiezuinige dak- of gevelisolatie. Daarnaast wordt circulaire bouw bevorderd,  door asbest te verwijderen worden ook sloopmaterialen terug in de kringloop gebracht en zo duurzame, circulaire gebouwen en renovaties mogelijk te maken.

Onderwerpen