Eentje voor de Vlaams nationalistische twijfelende pubers

Door Freya Perdaens op 29 juni 2019
Freya Perdaens Mechelen

Geachte heer Zinzen,
Beste Han,

Zo groot als koffieschotels, zo’n ogen trok ik van uw column op sociaal.net.
Vooral uw analyse over onze maatschappij en wat de reden is waarom uw dochter, net als vele andere jongeren worstelt met duistere gedachten. Ik las die analyse met in het achterhoofd de onzekere Vlaams nationalistische en kwetsbare pubergriet die ik was. Want die zijn er ook, mijnheer Zinzen. En u bewijst noch die pubergrieten, noch de anderen een plezier door de kille, halsstarrige analyse die u hier maakt.
Alsof twijfelen, worstelen en zelfmutilatie voorbehouden zijn voor het linkse veld.
Waarom zouden de kinderen van de 43% van de Vlamingen die u wegzet als (verdoken) racist niet met dezelfde vragen in hun maag zitten.

Mocht de bange puber die ik was uw column lezen, kan u zich voorstellen wat dat teweeg zou brengen? Hoe dat zou inhaken op de al bestaande gevoelens van ongewenst, onbegrepen en volledig overrompeld door emoties te zijn. Zelf niet begrijpend wat de eigen plaats in de wereld is, op zoek gaan naar anderen om jou daarbij te helpen en deze stuk tekst vinden. Uw mening lezen, die stelt dat al wat overblijft een “godverdomde klote kutmaatschappij” is, waarin ik met mijn overtuigingen een zondebok ben.

U zou niet de oorzaak zijn van mijn duistere gedachten en automutilatie, maar u zou zeker ook de oplossing niet zijn.

En heeft u als ouder een uitlaatklep nodig om te kunnen plaatsen wat er met uw dochter gaande is? Dat kan ik mij goed voorstellen. Al lijkt dit mij niet de geschikte manier.

Het is een tendens die we wel vaker zien tegenwoordig. Bezorgdheid om de evolutie van ons klimaat? Dat moét wel links zijn. Opkomen voor LGBT-rechten, kan toch niet anders dan links zijn. Gendergelijkheid? Het zal links zijn, of het zal niet zijn.

Ik zou verwachten van een medium als sociaal.net dat er gedaan wordt aan kennisuitwisseling tussen beleid, werkveld, opleiding, onderzoek én gebruikers met een focus op welzijn, gezondheid en sociaal werk. Geen te hoge verwachting me dunkt, gezien dat in artikel 4 van de statuten staat.

Maar wanneer je neerkijkt op een (ideologisch) deel van de maatschappij en die alle zonden van de wereld toedicht, dan werkt dat een kennisuitwisseling uiteraard niet in de hand. Of is ook die kennisuitwisseling gereserveerd voor de linkse zijde?

Sta me toe een bijdrage te leveren aan die kennisuitwisseling, voor mocht ze niet voor links gereserveerd zijn. Elkaar demoniseren, de helft van uw bevolking wegzetten als een inferieure mening of aangeven dat iemand aan een juiste of foute kant van de geschiedenis staat; helpt deze bange jongeren niet. In tegendeel. Al wat ze lezen is meer haat, gal en redenen die hun overtuigen dat zij het verschil niet kunnen maken.

Als u oprecht het welzijn van uw dochter vooropstelt, legt u daar vooral de focus. Gids haar door de pijnlijke en verwarrende periode die de puberteit kan zijn en sluit haar niet al bij voorbaat af van zowat de helft van de maatschappij.

In mij kan u in elk geval een partner vinden voor een open gesprek in het kader van kennisuitwisseling, mijn deur staat open.

 

Antwoord op de column van Han Zinzen (https://sociaal.net/column/ze-heeft-het-allemaal-op-instagram-gezet/?utm...)

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is