De Grote Grondvraag heeft nog veel mensen te bereiken. Uit de cijfers die ik opvroeg blijkt dat zo’n 100.000 mogelijks vervuilde percelen in Vlaanderen nog niet werden onderzocht. De Openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij (OVAM) maakt nu de middelen vrij om het oriënterend onderzoek van jouw perceel te betalen. Dus is het nu het moment om hierop in te tekenen. Zo weet je zeker of de grond waar je kinderen op spelen gezond is, zonder dat je daarvoor moet betalen.

Gemeenten kunnen een rol spelen

Er is in deze materie volgens mij ook een taak weggelegd voor de steden en gemeenten. Het minste dat gedaan kan worden is de eigen inwoners inlichten over de mogelijkheid om het onderzoek te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld in Dessel, Zutendaal en Ravels zijn nog geen 10% van potentieel vervuilde gronden onderzocht door OVAM. Sensibilisering moet dus nog. Op dit moment kan voor 125 gemeentes de website https://www.degrotegrondvraag.be/ al geconsulteerd worden, de anderen volgen nog in de loop van 2020. Zowel de bodemonderzoeken als de resultaten ervan verdienen het nodige opvolgwerk, en daar zal ik me ook op toeleggen.

Wil je weten hoeveel gronden in jouw gemeente nog moeten onderzocht worden? Klik dan hier. Benieuwd naar de rest van het antwoord van de minister? Dat kan je hier vinden. 

Verschillende media berichtten over deze cijfers, interesse? Je kan de betreffende artikels lezen via de volgende links van De Tijd , Het Laatste Nieuws , Knack of Metro

Onderwerpen