Tot 140 euro verschil op waterfactuur voor hetzelfde verbruik: hoe duur is het water in jouw gemeente?

Door Freya Perdaens op 10 februari 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Mechelen
Freya Perdaens

Je woonplaats kan een hele invloed hebben op je waterfactuur. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij minister Demir. In de Antwerpse randgemeente Ranst betaalde een gemiddeld gezin vorig jaar zo’n 234,3 euro voor drinkwater, in Gent betaalde datzelfde gemiddelde gezin 375,5 euro, een verschil van meer dan 140 euro.

 

2 factoren maken een groot verschil voor de waterfactuur. Een eerste is de watermaatschappij waarbij je aangesloten bent en een tweede is de keuze van de gemeente waar je woont richting riolering toe. De kost die de watermaatschappij aanrekent varieert van 94,37 per jaar voor een gemiddeld gezin bij Pidpa tot 149,77 per jaar bij Aquario. Uitzondering is het  Nederlands stuk van Baarle-Hertog, daar betaal je 69,12 euro bij Brabant-Water.

 

Nog een groter verschil ligt bij de keuze van de rioolnetbeheerder en de kost die de gemeente daarvoor doorrekent en/of de keuze dat de gemeente zelf voor het rioolnetwerk doorrekent. Die prijs gaat van 14,4 per jaar in de gemeente Ranst tot 100,19 per jaar bij de gemeenten die kiezen om het maximum aan te rekenen, zoals bijvoorbeeld Mechelen.

 

Wil jij weten hoeveel jij in jouw gemeente betaalt? Je vindt een makkelijk overzicht op de kaart van het Nieuwsblad. Je kan ook de cijfers in mijn schriftelijke vraag terugvinden, de tabel vind je hier, mijn schriftelijke vraag en het antwoord erop hier.

Verdere artikels over deze cijfers vind je ook in De Standaard , pagina 11 van de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is